Tuesday, 30 October 2012

AYAM SERAMA

hari ni,30/10/12 saya beli sekor ayam serama jantan..asalnya nak beli sepasang.tp tuannya cakap,si betina terlepas,susah nak tangkap..so,lain hari je amik betinanya..xtau la knp,sejak 2menjak ni asik terbayang2 je ayam serama..tu yg beli tu..ayam ni dari terengganu..harga xde la mahal sangat..rm120 je sepasang..induk plak tu..dari segi gred,sy xtau la nk cakap camne..sbb belum pakar pasal serama ni..tapi kira canti gak la..gambar si betina kemudia sy masukkan sebab belum beli..layan jantan dulu..











AYAM KAMPUNG

Haii..wah..lama sungguh tak nulis kat blog ni..hr ni sy nk cite pasal ayam kampung..sy ade bela sepasang ayam kampung..bapaknya ayam laga,ibunya pulak ayam kg kacuk..kira anak dia ayam kg jgkla..umur dalam 4 bulan..bela suka2 je..ni nk wat induk..nk biakkan anak2nya...pastu anak2nya nt boleh wat lauk..heheh...kalau pasal nak jual,x kot..tp klu ade yg ngendeng2 nk beli boleh je jual..layan gambar dulu..










suka sgt tgk ayam ni..tinggi dan besar..ikut gen bapaknya,ayam laga..

Wednesday, 21 March 2012

AYAM HUTAN NAK JUAL





ade 3 ekor ayam hutan remaja nk dijual..umur dlm 4 bulan..baru belajar kokok..jantan sahaja..sape cepat dia yg dapat.. harga rm100..ayam ade kat shah alam...sape yg berminat,boleh hubungi sy di 0123397615 (azim).nk tgk dulu pun boleh,xde masalah..klu kol x angkat,sms je..sbb sy keje shift..kdg2 siang,kdg2 mlm.. time keje xleh angkat fon plak tu..

Saturday, 4 February 2012

PHOENIX + AYAM HUTAN

Dalam beberapa bulan lepas,sy ade kacukkan golden phoenix(jantan) dengan ayam hutan(betina)..
anaknya skang dh berumur dlm 2 -3 bln..dari segi warna bulu,memang cantik..ekornya pulak,panjang2.. saiz badan,cam ayam hutan..tp sy masih tak pasti tentang ekornya bila dewasa nanti,samada boleh panjang cam ayam phoenix atau x?nk tunggu mereka ni besar,memang makan masa..jd,sy cadang nk jual je anak2 kacukan phoenix hutan ni..kepada sesiapa yg membaca blog ni yg berminat nk beli,bolehla kol atau sms sy di 0123397615..sy akan iklankan kat mudah.my jugak..sy jual murah2 je,,sekor rm50..tp yg tinggal betina je..jantan ade,tp mcm x sihat..jd,x yah jual la..




Thursday, 15 December 2011

anak-anak ayam bulu betina

hai semua..agak lame x nulis kat blog ni..kat sini nk cerita pasal anak ayam hutan bulu betina..aku dh wat turun baka ayam bulu betina yg aku beli..aku wat 3 batch je..sebab space n tempat tak berapa nk mengizinkan utk biak banyak2..
ok,utk batch pertama,anak ayam yg tetas adalah sebanyak 12 ekor..tetas pada 16/11/2011..so hari genapla umurnya sebulan..jantina pun dah boleh nampak..klu tengok secara rambang,ade la dlm 6 atau 7 ekor jantannya..
batch kedua plak,tetas pada 1/12/2011 sebanyak 9 ekor..jantina still belum tau..
batch ketiga tetas pada 8/12/2011 sebanyak 9 ekor jugak..total semua hasil baka si bulu betina ni ade 30 ekor..x tau la berapa ekor jantan yg jadi..
tp pada setiap batch tetasan,mesti ade beberapa ekor yg berwarna putih + coklat..pelik gak..total ade 5 ekor yg berwarna putih coklat..gambar x dpt amik banyak la..sebab yg umur sebulan sumenya dh stat liar..susah tol nk amik gambar..

 batch pertama

 umur sebulan(jantan)


 batch kedua
 ade sekor warna putih + coklat

 batch ketiga
 ade 4 ekor bulu putih coklat
9 ekor